Тваринництво

У розпал сезону свинячий ошийок подорожчав до 256 грн/кг

Ціни на свинину в мережах роздрібної торгівлі у червні зросли в середньому на 1,7%, або 3,4 грн/кг.

Про це повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ) за підсумками щомісячного моніторингу цін національних торговельних мереж.

Так, охолоджена свинина подорожчала з 202,7 грн/кг на початку червня до 206,07 грн/кг наприкінці місяця. Середній показник – 204,6 грн/кг, що на 1% вище, ніж у травні.

Не всі позиції зросли в ціні однаково, уточнюють в АСУ. Найпомітніше подорожчала тазостегнова частина – на 4,6% (8,4 грн/кг) – до 192,15 грн/кг. Утім, істотне коливання цін цього відрубу у травні й червні скоротило відрив між середньомісячними позначками до 1,3%.

На 2,1% (5,3 грн/кг) подорожчав ошийок, сягнувши 255,9 грн/кг.

«Саме ця товарна позиція, що має сезонний попит, найвідчутніше подорожчала, як порівняти з її середньою травневою ціною, – зазначили в АСУ. – Якщо місяцем раніше його ціна коливалася в межах 238-250 грн/кг, то на початку літа цей максимум став стартом для подальшого зростання. При цьому і ціни, і темпи приросту інших преміальних частин (вирізка, корейка, стейк) помітно нижчі».

Позитивні цінові коливання торкнулися й інших видів м’яса. Середня ціна яловичини у червні зросла на 3,6%, курячі грудка й окіст додали 1,2% та 2,2% відповідно, індичатина – 1,5%.

Як повідомлялося, живець свиней подорожчав на 1%.