У перепелиних яєць, ймовірно, практично відсутня мармуровість шкаралупи
Допоки ще погано вивчений такий показник перепелиних яєць, як пористість шкаралупи – він суттєво впливає на втрату маси під час зберігання яєць, пише журнал «Наше птахівництво».
Науковці встановили, що середня пористість, отримана під час підрахунку пор на кінцях та екваторіальній частині яйця у яєць естонської породи перепелів становила 129,8 ± 3,29 з коливаннями 85 до 210 пор/см2.
Серед об’єктивних показників, які аналізували, мінливість пористості була найвищою, що природно пов’язано з високою мінливістю усушки яєць.
Крім того, було визначено, що відносна маса шкаралупи залежно від товщини шкаралупи і маси яєць коливалася від 8,8% до 14,87%, а в середньому становила 10,71 ± 0,02%.
Мармуровість шкаралупи оцінюють візуально. Та визначення цього показника у перепелиних яєць вельми проблематичне через темну та плямисту/пістряву шкаралупу і товсту підшкаралупну оболонку.
Дослідники припускають, що мармуровість у перепелиних яєць практично відсутня, оскільки в їхніх дослідженнях її виявили лише на 10-15% площі шкаралупи у менш ніж 1% яєць.
До того ж науковці не виявили у перепелиних яєць шкаралупи з ознаками шорсткості та наростів. Всі яйця мали гладеньку, а інколи навіть слизьку поверхню. Вчені поки не встановили зв’язку пігментації яєць з іншими якостями шкаралупи перепелиних яєць.
Як повідомлялося, в Україні близько 560 підприємств вирощують перепелів.