Тваринництво

У м’ясному скотарстві найбільше слід вкладати в генетику, ‒ думка

У м’ясному скотарстві найбільше слід вкладати в генетику, ‒ думка

М’ясний напрям скотарства  кардинально відрізняється від молочного і технологічно, й економічно. На відміну від молочної, м’ясну корову експлуатують 12-14 років. Однак віддача від неї ‒ тривала перспектива.

На цьому в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer наголосила Ольга Сміла, виконавча директорка племінного заводу «Колос», що входить в структуру компанії «Маїс».

«Адже в м’ясному скотарстві від однієї корови ми отримуємо одне теля на рік, яке повинні виростити протягом 12 місяців, реалізувати і тільки тоді отримати прибуток, ‒ пояснила вона. ‒ Для цього корову треба рік утримувати, а це надзвичайно дорого».

У м’ясному скотарстві діють свої технологічні схеми. «Колос» намагався запозичити щось із молочного сектору, але це не дало результату, розповіла Ольга Сміла.

«Наприклад, у молочному скотарстві телиць парують сексованою спермою, завдяки чому отримують більшу кількість нетелей за два роки й багато молока. У м’ясному скотарстві ця технологія може бути реальною хіба що у віддаленій перспективі, ‒ зазначила вона. ‒ По-перше, ціна сперми дуже висока, а витрати на утримання корови й без того дуже значні. По-друге, плідне парування становить у кращому разі 50%, тобто від 100 телиць отримуємо 50-55 телят».

Ольга Сміла переконана, що в м’ясному скотарстві найбільше слід вкладати в генетику, щоб зберегти чистоту породи й стада.

«Без цього не буде мармуровості м’яса, щоденних приростів ваги молодняку», ‒ підкреслила вона.

Як повідомлялося, розвиток м’ясного скотарства може стимулювати орієнтація на експорт.