Тваринництво

У червні свинина подорожчала найменше серед усіх видів м’яса

У червні свинина подорожчала найменше серед усіх видів м’яса

У червні середня ціна охолодженої свинини в мережах роздрібної торгівлі зросла на 5,8% (7,7 грн/кг) проти попереднього місяця – до 140,2 грн/кг.

Ціни кінцевої реалізації надолужують відтерміноване здороження, вважають в асоціації «Свинарі України» (АСУ).

Так, за даними моніторингу національних мереж супермаркетів, який здійснює АСУ, червневі ціни на охолоджені свинячі напівфабрикати були на 4,8-13 грн/кг вищими, ніж у травні.  Найпомітніше подорожчали тазостегнова частина (+11 грн/кг), ошийок і вирізка (+10 грн/кг), а найпомірніше — лопатка (+4,3 грн/кг) і грудинка (+6,3 грн/кг).

Здороження свинини в роздрібі відобразило аналогічну динаміку закупівельних цін – у червні їхній середній рівень зріс на 5,9%, зауважили в АСУ.

Як порівняти з червнем 2021 року, середня роздрібна ціна на свинину зросла на 7,8%. Проти інших видів м’яса здороження свинини за рік найменше: яловичина додала 27,7%, курятина — 16,6%, індичатина — 11,3% проти червня минулого року.

Ціни на свинину в роздрібі транслюють і загальноекономічні тенденції. За даними Держстату, зміна споживчих цін на продукти харчування за підсумками травня проти аналогічного періоду 2021 року склала 24,1%, у тому числі 13,8% – на м’ясо і м’ясні продукти, підкреслили в галузевій асоціації.

Як повідомлялося, середня ринкова ціна живця свиней сягнула 58,95 грн/кг.