У 2026 році виробництво яловичини у світі знизиться приблизно на 3,1%
Світове виробництво яловичини, за прогнозами Rabobank, знизиться у 2026 році приблизно на 3,1%. Найбільше падіння очікується у провідних виробників ‒ Бразилії, США й Канаді, інформує AgroPortal.
За оцінками банку, вже цьогоріч пропозиція яловичини на глобальному ринку буде меншою на 0,8% проти 2024 року. Найбільше у відсотковому еквіваленті скоротить виробництво Нова Зеландія, тоді як США зафіксують найбільше падіння в абсолютних обсягах.
На тлі обмеженої кількості великої рогатої худоби роздрібні ціни на яловичину зростають у ключових експортних регіонах ‒ насамперед у США й Бразилії. Дефіцит поголів’я вже впливає на переробників: Tyson Foods прогнозує подальше скорочення переробки через високу конкуренцію за сировину й очікує операційний збиток у сегменті яловичини у розмірі $400-600 млн у новому фінансовому році.
На ринку Канади фіксують аналогічні тенденції: з січня по серпень експорт яловичини скоротився на 41 тис. тонн, як порівняти з минулим роком, і Rabobank прогнозує подальше зменшення пропозиції у 2026 році.
У Новій Зеландії виробництво також знижується: сумарно за підсумками року очікується на 5% менше.
Водночас Rabobank очікує, що в 2025 році Китай поступово збільшить виробництво яловичини, а ціни на внутрішньому ринку почнуть відновлюватися після періоду надлишкової пропозиції.
Як повідомлялося, в жовтні яловичина в Україні подорожчала на 1,4%.