Тривале зберігання кормів не так ефективно для боротьби з АЧС, як уважалося
Зберігання кормів і кормових інгредієнтів, зокрема соєвого шроту, за високих температурах протягом тривалого часу може бути менш ефективним у запобіганні африканській чумі свиней (АЧС), ніж уважалося раніше.
Такого висновку дійшли в новому дослідженні Університету Міннесоти, пише PigUA.
Учені виявили, що після 120 днів зберігання за 34 °C концентрація вірусу в кормах суттєво не знизилася.
Під час дослідження використовувався замінник вірусу, подібний за структурою до збудника АЧС, який безпечний для людей і тварин. Цей вірус додавали до різних кормових інгредієнтів, як-от соєвий шрот, кукурудза, суха барда (DDGS), а також у готовий корм, і він залишався стабільним. У дослідженні застосовували чутливіші методи тестування, ніж у попередніх роботах.
Ключові висновки дослідження:
- зберігання кормів не може розглядатися як ефективна стратегія для нейтралізації вірусу АЧС;
- необхідно посилювати програми біобезпеки для запобігання поширенню вірусу через заражений корм;
- хімічні добавки, що здатні деактивувати вірус, потребують додаткової уваги й досліджень.
На другому етапі експерименту науковці моделювали процес травлення свиней. Виявилося, що в деяких випадках травлення може інактивувати вірус, залежно від складу корму. Цей факт частково пояснює різні результати попередніх досліджень: у одних експериментах свині заражалися навіть за низьких дозах вірусу в кормі, а в інших були стійкими до високих рівнів зараження.
Подальші дослідження необхідні для вивчення, чому певні інгредієнти й дієти сприяють більшій інактивації вірусу. Зокрема, одним із чинників, що може впливати на вірусну стабільність, є концентрація мінеральних речовин у кормах.