Три способи вирощування цесарок на м'ясо
Цесарят можна вирощувати на м’ясо трьома способами: безвигульним у пташнику на підстилці, вільно-вигульним із пасовищами та в кліткових батареях.
За вирощування цесарят на підлозі пташник розділяють на секції місткістю не більше ніж по 2 тис. цесарят у кожній.
Перегородки роблять на всю висоту пташника, щоб птиця не перелітала з секції в секцію.
Пташники можуть також обладнуватися сідалами, в розрахунку не менше як 16 см/гол. Сідала встановлюють на висоті не меншій ніж 1,5 м від рівня підлоги.
У приміщенні не повинно бути дротів, що звисають, труб тощо, на які б могли сідати цесарки.
Оскільки цесарки відрізняються значною цікавістю, будь-які гострі кути й тіснини в пташнику треба усувати, бо вони можуть виявитися місцем загибелі значної кількості птиці.
З цієї ж причини кути між стінами та перегородками доцільно робити скошеними або заокругленими.
За вільно-вигульного вирощування поблизу пташника має бути вигул, вкритий трав’янистою рослинністю (мінімум 4 м/гол.) та тіньовим навісом, площею не меншою, ніж половина площі пташника.
Висота огородження вигулу має становити не менше ніж 2 м. Допускаються на вигулі окремі кущі та дерева, однак на відстані від огородження.
На місці вигулу цесарок не повинно бути брудних калюж.
За вирощування цесарят у кліткових батареях перед посадкою птиці зазори в дверцятах і кормові щілини зменшують до мінімальної величини. Ретельно перевіряють усі огородження кліток щодо наявності отворів, через які цесарята можуть вилізти за межі кліток.
На підніжні решітки кліток настилають 3-5 шарів паперу. Протягом перших 3-5 днів вирощування забруднений папір знімають шар за шаром.
Додати коментар