Транспортування птиці на переробку має тривати щонайбільше 8 годин
Після вилову птицю обережно складають у контейнер у вертикальному положенні. Забороняється кидати птицю, брати за крила, хвіст, голову чи шию. Частини її тіла не повинні стирчати за межами контейнера.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Потрібно уникати пошкоджень птиці за встановлення контейнера в пташнику, зокрема її переїзду. Встановлюють контейнери на відстані 0,5-1 м до лінії розташування птиці, уникаючи її перенесення на довгі відстані чи передання з рук у руки. Повністю закриті й технічно справні контейнери з птицею акуратно і правильно встановлюють на платформу автомобіля. Контейнери мають бути чистими, сухими, не пошкодженими, без гострих виступів і значних отворів. Автомобілі – чисті, продезінфіковані, справні, обладнані системою вентиляції, захисними шторами, засобами зв’язку на випадок поломки.
Важливо враховувати кліматичні умови під час транспортування та температуру всередині контейнерів із птицею. У холодну погоду закривають захисні штори, у спеку – зменшують щільність завантаження птиці в контейнери. Можна орієнтуватися на розміщення птиці. За комфортних умов вона розміщується рівномірно, за охолодження – збивається докупи, а за перегріву – розміщується ближче до краю контейнера.
Максимальний час транспортування – 8 годин, а оптимальний – до 4 годин.
Також слід уникати простоювання контейнерів із птицею до чи після транспортування без додаткової вентиляції.
На переробному підприємстві систематично перевіряють стан птиці, умови вилову й транспортування за такими основними показниками:
– кількість загиблої птиці після транспортування;
– щільність під час транспортування;
– температура птиці;
– наявність особин із ознаками хвороб;
– залишок корму в зобі;
– кількість пошкоджень: переломів крил і ніг, гематом грудки, ніжки, крила, аміачних опіків на лапах, колінних суглобах і грудці.
Результати перевірки надають відповідальним за утримання, вилов і транспортування, щоб встановити причини невідповідностей і подальшого поліпшення.
Нагадаємо, перед забоєм птиця щонайдовше має бути в комфортному й спокійному стані.