Товщина й пористість шкаралупи яєць індичок змінилися під впливом селекції
Шкаралупа інкубаційних індичих яєць має бути достатньо міцною, щоб забезпечити захист ембріонів від зовнішнього впливу, але не перешкоджати вилупленню.
Пористість шкаралупи позитивно корелює з товщиною шкаралупи, вона великою мірою впливає на газообмін ембріона, що розвивається. Як низька, так і висока концентрація пор негативно впливає на ембріональний розвиток.
Товщина шкаралупи для яєць індичок у нормі становить не менше за 0,37 мм, а кількість пор – 51-59 пор/см². Діаметр пор коливається від 0,01 до 0,04 мм.
Досліди, проведені на високопродуктивних кросах індичок, продемонстрували, що товщина й пористість шкаралупи у високопродуктивних кросів індичок змінилися під впливом селекції.
Так, товщина зменшилася з 450-460 до 340-350 мкм, а кількість зросла з 51-59 до 79 пор/см² і більше, що дуже важливо для нормального постачання киснем ембріона в яйці та видалення надлишків вологи й вуглекислого газу.
Додати коментар