Тваринництво

Торік українці спожили 688 тис. тонн свинини

Торік українці спожили 688 тис. тонн свинини

У 2023 році українці спожили 2,3 млн тонн мʼяса, в тому числі 688 тис. тонн свинини. Загалом торік було лише 2% імпортованого м’яса. 

Про це повідомив директор департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Ігор Віштак.

«Цього року частка імпорту свинини скоротиться, ‒ вважає він. ‒ Внутрішнє виробництво м’яса зростає. Поголів’я свиней можливо збільшити за короткий час. Оскільки ціни на корми в Україні нижче світових, а вартість м’яса на міжнародних ринках зростає, це створює умови для розвитку і збільшення внутрішнього виробництва».

Сьогодні загальне поголів’я свиней у країні ‒ понад 5 млн голів. Із них понад 66% вирощується в сільгосппідприємствах. 

Зростання внутрішнього виробництва свинини дозволяє скорочувати її закупівлі за кордоном і відкриває перспективи для нарощування експортного потенціалу. 

Мінагрополітики розробляє концепцію Державної цільової економічної програми розвитку тваринництва на період до 2033 року, додав Ігор Віштак. Вона, зокрема, передбачає заходи державної підтримки, безпечності і благополуччя тварин, страхування свинарства від АЧС, освоєння нових ринків, поводження із відходами. Проєкт програми оприлюднений для громадського обговорення. 

Як повідомлялося, прогноз споживання м’яса в Україні на 2024 рік ‒ 53,9 кг на особу.