«Тетяна 2011» у середньому отримує від кози 800-1300 л молока на рік

Середній показник продуктивного використання кіз у фермерському господарстві «Тетяна 2011» (Київська область) ‒ зазвичай 7 років, але це 2 лактації.
Про це керівник господарства Василь Цвик розповів у інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer.
«Ми використовуємо тривалу лактацію, зокрема, завдяки генетиці, ‒ зауважив він. ‒ У нас є кози, які дояться протягом чотирьох років безперервної лактації ‒ так званий голландський варіант».
Однак у середньому господарство отримує від однієї кози 1,5-9,2 л молока на день, або 800-1300 л на рік.
«Кожна кізочка має нашийник. Колір «прикраси» визначає, яку кількість молока вона дає. Так зробили, щоб коза, яка дає 2 л молока, не йшла доїтися разом із тими, які дають 5 л, і не простоювала дарма, ‒ пояснив Василь Цвик. ‒ Фактично нашийники є свідченням продуктивності кожної тварини та її репродуктивної привабливості».
Наразі поголів’я ферми налічує 2,7 тис. голів кіз. Маточне поголів’я ‒ 1,6 тис. голів, ще 800 голів молодняку, 100 ‒ робочих цапів і резерв.
«Тетяна 2011» обрала альпійську й зааненську породи ‒ вони найбільше відповідають напряму господарства: молоко, кисломолочні продукти та сири, зауважив Василь Цвик.