Тваринництво

Сировари можуть наростити обсяги після падіння виробництва у березні

Сировари можуть наростити обсяги після падіння виробництва у березні

Ринок сиру відновлюється, хоч і повільно. Сироварам повезло, що вони були не дуже зав’язані на експорті. До того ж імпорт сиру припинився.

Про це пише Інфагро.

Найгострішою проблемою залишається логістика, хоча, як порівняти з виробниками свіжих молокопродуктів, у сироробів краща позиція. Загалом логістика наразі працює значно краще, ніж на початку березня: повертаються до роботи водії, ТРЦ відновлюють роботу.

Виробництво сиру скоротилося не настільки суттєво, як свіжих молокопродуктів. На окупованих і прифронтових територіях великих виробників сиру мало, і не всі вони навіть за таких умовах повністю припинили роботу, працюючи на локальні ринки.

Слід зазначити, що в лютому в Україні було зварено близько 4,8 тис. тонн сичужного сиру, понад 2 тис. тонн  напівтвердих сирних продуктів і 3 тис. тонн плавлених сирів і сирних продуктів.

За оцінками Інфагро, у березні виробництво скоротилося на 20-25%. Але точної інформації щодо виробництва сиру не буде – Держстат під час війни не збиратиме ці дані.

Швидше за все, у квітні виробництво сиру вже не скорочуватиметься, можливо, навіть дещо зросте. За відсутності імпорту ринок зможе спожити запропоновану українськими сироварами продукцію. Державні закупівлі також є стимулом до виробництва.

Нагадаємо, ціна виробників сиру у лютому зросла на 2,9%.