Тваринництво

Сире молоко ще подешевшало

Сире молоко ще подешевшало

Середньозважена ціна трьох ґатунків молока на 10 лютого склала 17,08 грн/кг (без ПДВ), що на 1,05 грн менше, ніж місяць тому. На закупівельні ціни тисне низькій попит із боку молокопереробних підприємств і надлишки сирого молока. Попри те, що в січні Україна збільшила обсяги експорту молочної продукції, відвантажувалися переважно запаси,  накопичені на складах у грудні і на початку січня.

Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

Зокрема, середня закупівельна ціна молока екстраґатунку знизилася на 1 грн, як порівняти з початком січня, ‒ до 17,4 грн/кг. Діапазон цін у господарствах варіювався від 16,5 до 18 грн/кг.

Вищий ґатунок на 10 лютого в середньому коштував 16,95 грн/кг, що на 1 грн менше, ніж місяць тому. Ціни на молоко цього ґатунку коливалися в межах 16,2-17,5 грн/кг.

Середня ціна на молоко першого ґатунку знизилася на 55 коп. проти першої половини січня ‒ до 16,4 грн/кг. Мінімальна ціна в господарствах ‒ 16 грн/кг, а максимальна – 17 грн/кг.

Георгій Кухалейшвілі припускає, що передумовою для стрімкого падіння цін на молоко-сировину стало суттєве подорожчання готової продукції молокопереробних підприємств наприкінці 2024 року на тлі тимчасового підвищення цін на вершкове масло на експортних ринках. Українські споживачі виявилися не готовими до злету цін.

Чинником, який змушує молокопереробні підприємства знижувати закупівельні ціни, є низька технологічна база, зазначив експерт. На більшості молокозаводів не впроваджені сучасні технології глибокого перероблення молока. Підприємства отримують молоко екстраґатунку, але виробляють із нього готову продукцію з тими ж нормами виходу, як із сировини першого ґатунку. До того ж застаріле обладнання на молокопідприємствах енерговитратне, що впливає на зростання собівартості виробництва готової продукції.

Як повідомлялося, молочні ферми занепокоєні стрімким зниженням ціни переробників на сировину.