Спільне вирощування злакових і бобових дозволяє балансувати раціони жуйних тварин
Зелені корми, особливо бобові, багаті на вміст протеїну та каротину, але бідні на вміст цукру, фосфору, натрію, сірки й інших мікроелементів.
Спільне вирощування злакових і бобових культур дозволяє балансувати раціони жуйних тварин за основними й біологічно активними речовинами. Адже в разі згодовування зеленої маси бобових трав кількість спожитого протеїну зростає у 1,2-1,5 раза, а це порушує цукрово-протеїнове співвідношення. В нормі воно має становити (0,8-1,2):1, тобто на 1000 г перетравного протеїну в раціоні має міститися 800-1200 г цукру.
Науковці довели, що в разі дефіциту цукру сповільнюється ріст і розвиток мікрофлори в передшлунках жуйних тварин, а це сповільнює синтез мікробного білка. Тоді як надлишок цукрів, що розщеплюються в передшлунках до органічних кислот, призводить до зниження рН умісту рубця, порушення обміну речовин і виникнення різних захворювань – ацидозу, анемії передшлунків тощо.
Установлено, що в разі згодовування зеленої маси з надлишком протеїну для поліпшення ферментативних процесів у рубці й ефективнішого використання азоту організмом тварин у раціони слід додавати корми, багаті на вуглеводи: дерть кукурудзяну, ячмінь, мелясу, сухий жом.
Якщо зелена маса містить мало клітковини, то у склад раціону додають дрібну солом’яну січку, висівки, бо брак клітковини зазвичай призводить до зниження вмісту жиру в молоці.
Вирощування злаково-бобових сумішок дозволяє уникнути цих проблем. Зі злаків у сумішці з бобовими використовують тимофіївку лучну, кострицю лучну, райграс високий, кукурудзу.
Додати коментар