Тваринництво

Скільки жиру має містити раціон високопродуктивних корів

Скільки жиру має містити раціон високопродуктивних корів

Потреба високопродуктивних корів сягає понад 6% жиру в сухій речовині, особливо на початку лактації. Близько 15-20% метаболічної енергії раціону дійної корови має надходити з жиру.

Про це у статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Юрій Позняковський продакт-менеджер, AVA Group.

За його словами, одним із підходів до визначення кількості жиру в раціоні для дійних корів може бути таке правило: кількість жиру в спожитому кормі має дорівнювати кількості жиру, яку корова віддає з молоком (для корів, що не втрачають і не набирають масу тіла).

Розуміння основних функцій окремих жирних кислот і правильно підібраний їх профіль у жировій добавці дає змогу досягти низки цілей – від запобігання втрати вгодованості й покращення відтворення до збільшення продуктивності та якості молока.

«На українському ринку можна знайти різні типи захищених жирів, проте, обираючи їх, варто зважати на їх жирнокислотний склад, адже від цього залежить результат, який ви отримаєте від їх застосування. Також від жирнокислотного складу жиру раціону, а точніше від жирних кислот, які корова засвоїть із нього, залежить і жирнокислотний склад жиру молока. Це впливатиме на властивості молочних продуктів, які з нього виготовлять, наприклад, на твердість масла»,

– зазначає фахівець.

Нагадаємо, коровам у транзитний період важливо мати збалансований раціон.