Тваринництво

Шлях виробників і переробників яловичини на ринок ЄС: починати треба з чистоти

Шлях виробників і переробників яловичини на ринок ЄС: починати треба з чистоти

Українські виробники та переробники яловичини для того, щоб вийти на ринок ЄС та інших країн, мають вирішити низку проблем. При цьому значна частина з них зовсім не потребує значних фінансових витрат.

Про це заявила радник з харчового законодавства Групи Світового банку Катерина Онул. Такого висновку вона дійшла під час запровадження програми Світового банку, яка має на меті підтягнути підприємства до рівня, який дозволить їм потрапити на європейський ринок.

Серед проблем, які можна вирішити майже без витрат, Катерина Онул назвала такі:

‒ недотримання гігієни, чимало підприємств елементарно треба вимити;

‒ відсутність належної підготовки персоналу, проблема кадрів;

‒ нерозуміння необхідності ведення записів;

‒ відсутність посадових інструкцій та або нерозуміння їх персоналом;

‒ неналежне зберігання ветпрепаратів, інвентарю, спецій тощо;

‒ використання застарілого інвентарю;

‒ формальне запровадження програм-передумов, формальне навчання;

‒ недотримання процедур оцінки постачальників (від корму на фермі до сировини на виробництві);

‒ ігнорування правил захисту тварин від жорстокого поводження;

‒ паперовість системи НАССР або відсутність її оновлення;

‒ відсутність системи простежуваності (власного виробництва, постачальників тощо);

‒ відсутність аналізу ефективності  процесів.  

Проблеми, на вирішення яких знадобляться інвестиції:
 
‒ забезпечення біобезпеки;

‒ облаштування санпропускників;

‒ покращення інфраструктури;

‒ ігнорування вимог до благополуччя тварин;

‒ заміна застарілого устаткування;

‒ ремонт виробничих приміщень;

‒ кормовий раціон;

‒ контроль періоду каренції тварин, призначених до забою;

‒ ідентифікація тварин.

Вирішення проблем лише другої групи, коли перша група залишилась без уваги, не дасть потрібного результату, наголосила Катерина Онул.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!