Що обмежує засвоюваність кормових жирів у шлунково-кишковому тракті птиці
Додавання до раціону кормових жирів і олій для підвищення вмісту енергії – один із методів підтримання балансу обмінної енергії і запобігання зниженню несучості курей-несучок. Адже продуктивність птиці на 40-45% залежить від надходження енергії, на 20–35% від надходження протеїну і на 10-15% – біологічно активних речовин.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Засвоюваність кормових жирів у шлунково-кишковому тракті птиці обмежують такі чинники:
• Вік птиці.
У молодих курчат немає фізіологічного потенціалу для повноцінного засвоєння жирів, їхній організм не здатний заповнювати втрату кислоти, що міститься в жовчі після її виділення.
• Вид жиру, який використовують у кормі.
За своєю структурою жирні кислоти в складі жиру можуть бути насиченими або ненасиченими. Останні містять від одного до шести подвійних зв’язків і більшою мірою активні та здатні до трансформації, як порівняти з насиченими жирними кислотами.
• Довжина шлунково-кишкового тракту птиці.
Швидка прохідність та мала довжина шлунково-кишкового тракту в сільськогосподарської птиці означає знижену засвоюваність поживних речовин.
Нагадаємо, у кормових жирів удвічі-втричі вища енергетична поживність, ніж у зернових кормів.