Що спричиняє підвищений уміст соматичних клітин у молоці
У молоці здорової корови міститься від 50 до 250 тис./куб. см соматичних клітин.
У разі маститу кількість соматичних клітин зростає до 1-1,5 млн/куб. см і більше в секреті молочної залози.
Наявність у молоці великої кількості соматичних клітин призводить до серйозного зниження його якісних показників. З такого молока неможливо виготовити якісні продукти (сир молочнокислий, сир твердий, кефір, йогурт тощо).
Підвищений уміст соматичних клітин у молоці спостерігається й у здорових корів у перші дні після отелення, перед запуском тварин, під час охоти та в період різних захворювань тварини.
Уміст соматичних клітин у молоці може підвищуватися і від інших чинників:
– форма вимені. Тварини з малопридатним до доїння вим’ям погано видоюються, відбувається подразнення тканин залози, частіше хворіють на мастит;
– обмін речовин впливає на імунний захист. Через напружений обмін речовин деякі тварини швидше за інших реагують на порушення ззовні підвищенням умісту соматичних клітин;
– порушення під час доїння. Недостатня гігієна вимені, недосконале обладнання, неправильне надягання й несвоєчасне відімкнення доїльних апаратів, занадто тривалий період доїння та відсутність контролю за видоюванням сприяють виникненню захворювань вимені;
– дефекти доїльного обладнання. Занадто високий або низький рівень вакууму, коливання вакууму, висока або мала частота пульсацій, низька і висока молоковіддача, зношена дійкова гума спричиняють подразнення вимені;
– недостатня гігієна. Загальна антисанітарія в корівнику, недостатній санітарний догляд за вим’ям, доїльним обладнанням, відсутність дезінфекції сприяють збільшенню бактеріального обсіменіння і, як наслідок, ризику інфікування;
– порушення утримання. Гострі краї огороджувальних решіток, гладка поверхня підлоги можуть стати причиною травм вимені та дійок. Як наслідок, підвищується ризик зараження тварин;
– порушення годівлі. Недостатнє забезпечення енергією, дефіцит сирої клітковини з наступним виникненням кетозу й ацидозу, брак вітамінів, мікроелементів і селену знижують опірність організму до інфекцій.
Додати коментар