Рослинні жири засвоюються організмом птиці ефективніше

У птиці лімфатична система практично не розвинена, тому всмоктування жирів відбувається через систему ворітної вени печінки, пише журнал «Наше птахівництво».
Ліпопротеїни низької щільності забезпечують ефективне транспортування тригліцеридів у органи та тканини (яєчник, серце, м’язи). Характерно, що під час абсорбції та транспортування жиру не змінюється його жирнокислотний склад. Тому існує велика схожість між жиром, який згодовують птиці, і тим, що депонується в організмі.
Тригліцериди можуть синтезуватися в організмі з глюкози у процесі засвоєння вуглеводів. Отже, остаточний склад жиру в тілі птиці складатиметься з жирів корму, ендогенних жирів із глюкози, і жирів, отриманих внаслідок бета-окислення вищих жирних кислот (коли ненасичені кислоти відновлюються до насичених).
Встановлено, що ненасичені жирні кислоти активніше включаються у процес перетравлення, ніж насичені. Тому загалом рослинні жири засвоюються організмом птиці ефективніше.
Комбіноване використання жирів, багатих ненасиченими й насиченими жирними кислотами, також позитивно впливає на їхнє засвоєння.
Раніше ми писали, як найефективніше використати пальмову олію в годівлі птиці.