Реальна потреба птиці у вітаміні А набагато вища, ніж рекомендована науковими комітетами
Рекомендації наукових комітетів щодо введення вітаміну А в раціони сільськогосподарської птиці застаріли.
Внаслідок суттєвого поліпшення показників зростання та продуктивності сучасних ліній сільськогосподарської птиці, а також зміни в складі організму та показників несучості курей-несучок потреба в поживних речовинах із розрахунку на 1 кг комбікорму значно змінилася проти тієї, що птиця може покрити збільшенням споживання корму.
Тому реальна потреба у вітаміні А в практичних умовах є набагато вищою проти тієї, що рекомендують наукові комітети для здорової птиці в ідеальних умовах утримання. У практичних умовах за розрахунку потреби у вітаміні А вчені радять враховувати такі чинники:
– генетичні розбіжності між кросами можуть впливати на потребу птиці у вітамінах;
– можливе варіювання в передачі ретинолу від курей-несучок до курчат (через яйце);
– розбіжності в біодоступності різних комерційних продуктах вітаміну А;
– втрату вітаміну А через окислення, каталітичні ефекти мікроелементів, пероксидувальні ефекти окислення поліненасичених жирів і термічну обробку корму;
– руйнування вітаміну А в шлунково-кишковому тракті;
– зниження абсорбції в тонкому кишківнику через внутрішні паразити або за недостатнього рівня жиру для оптимізації абсорбції жиророзчинних вітамінів А, а також через будь-які інші чинники, що перешкоджають процесу абсорбції вітаміну А (наприклад, мікотоксини в кормі);
– недостатній рівень білка або ліпідів у раціоні для оптимального утворення β-іпопротеїнів та/або ретинолозв’язувального білка для транспорту вітаміну А через стінку кишківника;
– висока потреба у вітаміні А через хворобу птиці або будь-який вид стресу.
Крім того, для птиці вкрай важливо мати запаси ретинолу в печінці на випадок, якщо виникає якесь захворювання або дефіцит поживних речовин.
Додати коментар