Тваринництво

Птахівництво має значну перевагу в можливості вакцинації in ovo

Останні майже 10 років світова птахівнича галузь рухається в бік in ovo вакцинації, яка зарекомендувала себе як дуже ефективна технологія для отримання раннього імунітету в добових курчат, в основному бройлерів.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Птахівництво має значну перевагу в можливості вакцинації in ovo. Імунна стимуляція ще до виведення відповідає швидкості темпів розвитку свійської птиці. Деякі імунні наслідки вакцинації in ovo вмикають підвищену активацію Т-лімфоцитів під час виведення й вищий відсоток CD4, CD8 і клітин антигенпопередників у селезінці.

Імунна відповідь слизових оболонок на введення в амніотичну рідину може спричинити вище продукування IgA. Коли зародок отримує стимул від вакцини у потрібний момент перед виведенням, у процесі розвитку всіх імунних клітин вони правильно реагують на подразник. Це відбувається через розвиток імунної системи шляхом контрольованого зараження (вакцинного), що дає кращі відповіді в майбутньому і які викликатимуть менший запальний процес.

Загальні переваги індивідуальної ін’єкції:

‒ в інкубаторії можна вакцинувати кожну особину, чого не можна гарантувати в стаді, де  до 10-15% птиці часто взагалі не вакцинується;

‒ точна й ефективна процедура.

Але у вакцинації in ovo є й недоліки:

‒ із кожним курчам треба спілкуватися, що вимагає значних затрат праці та часу;

‒ курчата стресують;

‒ відсутня постійна дезінфекція, оскільки одним шприцом вакцинують чимало пташенят.

Уважається, що у свійської птиці вакцинація in ovo поліпшує виводимість і ефективно захищає від грипу птиці, хвороби Ньюкасла й коронавірусів. Дослідженнями встановлено, що показники сероконверсії курчат, вакцинованих у ембріональному віці, варіювалися від 27% до 100% за вакцинації проти хвороби Ньюкасла та від 85% до 100% ‒ проти грипу птиці.