Тваринництво

Причин для подорожчання м'яса в поточній ринковій ситуації немає

Причин для подорожчання м'яса в поточній ринковій ситуації немає

Причин підняття цін на м’ясо наразі немає, переконані в Асоціації м’ясної галузі. 

Склалася ринкова ситуація, коли імпорт м’яса набагато дешевший. Збільшення різниці в цінах на м’ясо в Україні щодо імпорту призведе до значного нарощення ввезення м’яса з-за кордону. А надлишок пропозиції обвалить ціни на м’ясо, що зробить вирощування свиней і птиці збитковим.

Такий сценарій міг бути реалізований ще в середині 2020 року, якби зростання цін на м’ясо не зупинилося.

Насправді збільшення собівартості свиней до 50% в 2020 році через подорожчання зернових у листопаді минулого року не було і бути не могло, наголошують в асоціації. «У свинарстві довгий цикл вирощування – 296 днів. Тобто 10 місяців в 2020 році свиней годували кормами за значно нижчими цінами. Собівартість свиней зрости заднім числом у кінці 2020 року просто не могла», – пояснюють в Асоціації м’ясної галузі.

Зростання цін на зерно в листопаді 2020 року в принципі не впливає на собівартість більшості виробників свинини і курятини, бо річний запас зернових більшість із них закупили за значно нижчими цінами ще у жнива.

До того ж у свинарів є великий резерв зниження собівартості – перевитрати щороку 8 млрд грн на корми і ліки, наголошують в Асоціації м’ясної галузі.

Нагадаємо, у 2020 році свинина й курятина подешевшали.