Тваринництво

Продуктивність індиків на третину залежить від умісту протеїну в кормах

Продуктивність індиків на третину залежить від умісту протеїну в кормах

Найвища потреба індиків у протеїні – в перші п’ять тижнів життя. Із віком вона знижується майже наполовину, а потім відбувається поетапне зниження показника концентрації сирого протеїну в раціонах до 22-тижневого віку і деяке його підвищення в період продуктивного циклу дорослих особин.

Динаміка цього показника повністю корелює з віковою динамікою відносного приросту маси молодняку й продуктивністю дорослої птиці.

У перші тижні життя індичат, коли інтенсивність обмінних процесів особливо висока, а обсяг шлунково-кишкового тракту невеликий, значення має концентрація сирого протеїну, яка має забезпечити генетичний потенціал їх росту й розвитку.

Діапазон коливань показника сирого протеїну в кожному віковому періоді можна пояснити низкою причин: певною мірою впливають генотип, стать, умови утримання птиці, склад раціону.

Так, індички важкого й середнього типів дещо відрізняються в динаміці відносного приросту маси й, відповідно, за рівнем вмісту протеїну в раціоні в різні вікові періоди.

Спосіб утримання індиків також впливає на їх ріст і розвиток, особливо для молодняку старшого віку та дорослої птиці. Утримання індичок у клітках у ці вікові періоди суттєво впливає на обмінні процеси у їх організмі.

Склад раціонів визначає рівень сирого протеїну в них. Ефективним є додавання амінокислот у низькопротеїнові раціони індиків. Насамперед це стосується забезпеченості незамінних амінокислот.

Довідка

Як свідчать дослідження, продуктивність птиці на 40-50% визначається енергетичною цінністю кормів, на 30-40% – умістом протеїну в кормі й на 20% – іншими поживними та біологічно активними речовинами.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!