Пробіотики пом’якшують вплив теплового стресу на птицю
Харчові добавки з пробіотиками, як показують практичні дослідження, корисні для курчат-бройлерів, які зазнають теплового стресу. Вони покращують морфологію кишківника та бар’єрної функції, пише журнал «Наше птахівництво».
Свійська птиця особливо чутлива до екологічних проблем, пов’язаних зі змінами температури. Ймовірно, сучасна свійська птиця виділяє більше тепла через вищу метаболічну активність.
Пробіотичні добавки можуть зменшити несприятливий вплив спеки на швидкість несучості у курей, середньодобове споживання корму та масу яйця. Несучки, що отримують пробіотики, споживають більше корму й ефективніше його засвоюють, що позитивно впливає на масу яйця і якість шкаралупи. Також знижується кількість пошкоджених яєць.
Додавання пробіотиків у період вилуплення курчат компенсує відсутність контакту з курчатами, що підросли, який потрібен для формування кишкової мікробіоти. Раннє використання пробіотиків формує здоровий мікробний профіль кишківника.
Загалом пробіотичні добавки поліпшують якість м’яса бройлерів. Це пов’язано з покращенням здоров’я кишківника, перетравлення і засвоєння поживних речовин внаслідок більшої їх доступності.
Додавання пробіотиків до раціону поголів’я, яке вирощують на вільному вигулі, може ще й знизити навантаження на довкілля.
Раніше ми писали, коли використовувати пробіотики для птиці.