Полтавська ферма планує виробляти сири
Фермерське господарство «Фортуна-2015» (Полтавська область) утримує 82 корови, з яких 24 ‒ дійні. Від реалізації молока молокозаводам воно все більше переорієнтовується на місцевого споживача. Для цього орендувало в селі Бутенки МАФ, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Нині фермери опановують нову для себе справу ‒ сироваріння. Обладнання придбали завдяки міжнародним грантовим програмам.
«На якість молока, а, відповідно, і виготовлених із нього сирів, дуже впливають корми, які споживає корова, ‒ наголошує Катерина Скрильник, співвласниця «Фортуни-2015». ‒Молоко навіть колір змінює, коли тварина споживає свіжу зелену масу. Багато хто припускався помилки, вважаючи якщо білка та протеїну дати корові більше, то вона більше виробить молока. Навпаки ‒ щоб не порушити травну систему тварини, потрібна велика кількість клітковини».
Господарство регулярно здає молоко в лабораторію в Полтаві, відбирає маститні проби під час кожного доїння ‒ так контролює якість сировини.
За словами Катерини Скрильник, продуктивність корів поки що не надто велика: середній надій ‒ 12-16 л на день на дійну корову. Адже фермери тільки-но започаткували племінну справу: купують у племінних господарствах худобу голштинської, української червоно-рябої, джерсейської та швіцької порід. Значна частина поголів’я ‒ власного відтворення.
Взимку корів утримуть на прив’язі, влітку ‒ в літньому таборі, де налагодили доїння за допомогою вакуумної системи.
«Фортуна-2015» планує покращити умови праці на фермі, оновити обладнання, підвищити продуктивність поголів’я та статус здоров’я. Для цього планують поліпшувати не лише умови утримання, а й генетику.
Як повідомлялося, Villa Milk вироблятиме тверді сири.