Положення та рухливість жовтка ‒ найважливіші показники якості інкубаційних яєць
Найважливішими показниками якості інкубаційних яєць на просвічуванні можна вважати положення та рухливість жовтка. Обидві ознаки одночасно характеризують і якість білка, пише журнал «Наше птахівництво».
У повноцінному яйці жовток займає центральне положення. Він лежить глибоко, тому його межі нечіткі, розпливчасті, плавно переходять у білок. При повороті яйця жовток повільно відходить від свого центрального положення та повільно в нього повертається.
Правильне розташування жовтка та його невелика рухливість свідчать про добру якість білка та пружність градинок, які утримують жовток.
Сильна рухливість жовтка, його зміщення до гострого кінця яйця чи наближення до шкаралупи сигналізують про неповноцінність яєць та їхню непридатність до інкубації.
При просвічуванні яєць можна помітити кров’яні та м’ясні включення на жовтку та в білку. Вони мають вигляд плям різного розміру, іноді дуже рухливих. Вони мають бурий, коричневий, до яскраво-червоного колір. Яйця із включеннями для інкубації не використовують.
Як повідомлялося, за просвічування можна оцінити повітряну камеру в інкубаційному яйці.