Погано вимитий доїльний апарат є основним джерелом мікробного обсіювання молока
Кількість мікроорганізмів, що потрапляють в молоко з доїльної апаратури, обладнання і молочного посуду, залежить від якості їх миття та дезінфекції.
Доїльне обладнання формує практично 80-90% мікрофлори сирого свіжонадоєного молока через те, що воно незадовільного санітарного стану – через несвоєчасне та неефективне миття і дезінфекцію.
На цьому наголосив професор кафедри харчової біотехнології і хімії Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя Микола Кухтин.
Мікроорганізми накопичуються і посилено розмножуються в погано вимитій доїльній апаратурі та посуді в білково-жирових залишках молока. При цьому переважно розвиваються молочнокислі бактерії та бактерії групи кишкової палички, меншою мірою – гнильні мікроорганізми.
Якщо доїльні апарати й установки погано вимиті і не продезінфіковані, вони перетворюються на основне джерело мікробного обсіювання молока.
За санітарно-гігієнічними нормативами, санітарний стан доїльного устаткування та молочного інвентаря вважається відмінним, коли кількість мікроорганізмів у ньому сягає до 500 КУО/куб. см змиву; задовільним – від 500 до 5000 КУО/куб. см змиву і незадовільним, якщо цей показник перевищує 5000 КУО/куб. см змиву.
Додати коментар