Подвійна функція яєчної шкаралупи у період ембріонального розвитку

Яєчна шкаралупа під час ембріонального розвитку виконує подвійну функцію. Вона має бути доволі міцною, щоб захистити зародок від зовнішнього впливу, але водночас мати достатню пористість для постачання ембріону кисня, пише журнал «Наше птахівництво».
Правильний газообмін через шкаралупу має вирішальне значення для життєздатності зародка. Втрата води необхідна для запобігання відносному збільшенню вмісту рідини через утворення метаболічної води.
В ідеалі під час інкубації яйця повинні втрачати обсяг води, що дорівнює 11-12% від їх початкової маси. Якщо втрати води понад 20% від початкової маси яйця, зростає зневоднення зародків, їхня смертність, що знижує успішність виведення курчат.
Крім того, якщо шкаралупа пошкоджена чи тривалий час наражається на дію бактерій або високих концентрацій мікроорганізмів, існує високий ризик мікробного зараження, що своєю чергою може стати причиною загибелі зародка й інфікування обладнання.
Раніше ми писали, чим обробляти шкаралупу для підвищення газопроникності.