Тваринництво

Підвищити рентабельність козиної ферми можна через збільшення надоїв

Підвищити рентабельність козиної ферми можна через збільшення надоїв

Мінімум поголів’я, який забезпечить рентабельність козиної ферми, ‒ це 300 голів.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів власник компанії «Дообра ферма» Тарас Ложенко.

«Затрати фермера на утримання 50 чи 300 кіз майже однакові: оплата праці, витрати на електроенергію, ветеринарію тощо. Тільки кормів для 300 кіз треба більше», ‒ пояснив він.

За словами Тараса Ложенка, для маленьких фермерів кози вигідніші, як порівняти з коровами, бо інвестиції не такі значні.

«Кіз легше утримувати, вони за собою краще доглядають, у них міцніший імунітет. Головне ‒ правильний раціон, який нескладно забезпечити, ‒ зазначив фермер. ‒ До того ж не потрібна система гноєвидалення».

Найбільша проблема ‒ значно складніший збут козиного молока, адже великі заводи його не купують, зауважив Тарас Ложенко.

«Тому козину ферму треба планувати та проєктувати разом із переробкою. Хоча є фермери, які тільки вирощують кіз і продають сироварням молоко. Але цей ринок тільки формується», ‒ зазначив він.

Тарас Ложенко підкреслив, що світова тенденція ‒ об’єднання фермерів у асоціації чи кооперативи та створення власних переробних потужностей.

Підвищити рентабельність козиної ферми можна через збільшення надоїв. Для цього слід працювати з генетикою.

«Рік тому, коли був великий стрес через війну й коливання цін, ми вибракували майже 60% поголів’я ‒ лишили найперспективніших високоудійних кіз, ‒ розповів власник «Дооброї ферми». ‒ Це дало результат: вони привели якісних козенят. Тобто через вибраковування ми поліпшуємо якість стада».

Від цапа на 60% залежить успіх надоїв. Головний показник ‒ мама цапа: козеня буде схожим на неї, бо генетика передається через покоління, уточнив Тарас Ложенко.

Як повідомлялося, на козиних фермах в Україні й за кордоном по-різному організоване виробництво.