Підвищення роздрібних цін на свинину у травні уповільнилося
У травні середня ціна охолоджених напівфабрикатів зі свинини на полицях супермаркетів була 202,5 грн/кг – на 3,8% вище за квітневий показник.
При цьому у квітні приріст цін був помітно вищим – 8,4%, повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ).
«Підвищення цін на окремі свинячі частини у травні був неоднорідним. Так, найпомітніше подорожчав сезонно популярніший ошийок (+8,6% проти середньої квітневої ціни), стейк (+6,4%) і тазостегнова частина (+5,2%). Водночас бюджетніші лопатка й грудинка зросли в ціні незначно – на 0,9% та 1,6% відповідно», – зазначили в АСУ.
На відміну від попереднього місяця, зміна цін закупівлі живця свиней забійних кондицій і цінників у супермаркетах у травні була несинхронною. Роздрібні ціни повернулися до звичного тижневого відставання, реагували на коливання цін на сировину не так оперативно та були менш волатильними.
Зокрема, через пізніший початок сезону шашликів та, відповідно, дещо нижчу торговельну активність у першій половині місяця середній показник цін на свиней забійних кондицій у травні знизився на 4,6% проти квітня, – до 76,3 грн/кг. Тоді як роздрібні ціни, навпаки, підвищилися.