Печена риба на соломі віднесена до культурної спадщини Вінниччини

Печену рибу на соломі – страву, яку готують у селі Наддністрянське на Поділлі, офіційно визнали елементом нематеріальної культурної спадщини Вінницької області.
Про це повідомили у Держрибагентстві.
Село розкинулося на берегах Дністра, тому рибні страви тут здавна є невід’ємною частиною місцевої кухні. Одна з унікальних традицій – запікання риби в печі на соломі. Дослідники вважають, що цьому способу приготування риби понад 200 років.
Рибу очищують, миють і натирають спеціями: сіллю, перцем, коріандром та часником. Після маринування запікають у розігрітій печі на соломі з житнього околоту. Солому підпалюють ‒ вона тліє, прокопчуючи рибу.
Солома для приготування має бути цілою, рівною, зібраною вручну серпом і вимолоченою ціпом, щоб не ушкодити жодної стеблини.
Риба, приготована таким чином, має ніжний смак і аромат диму. Її подають і гарячою, і холодною.
Як повідомлялося, сушені карасі в печі включено до переліку нематеріальної культурної спадщини Волині.