Тваринництво

Печена риба на соломі віднесена до культурної спадщини Вінниччини

Печена риба на соломі віднесена до культурної спадщини Вінниччини

Печену рибу на соломі – страву, яку готують у селі Наддністрянське на Поділлі, офіційно визнали елементом нематеріальної культурної спадщини Вінницької області.

Про це повідомили у Держрибагентстві.

Село розкинулося на берегах Дністра, тому рибні страви тут здавна є невід’ємною частиною місцевої кухні. Одна з унікальних традицій – запікання риби в печі на соломі. Дослідники вважають, що цьому способу приготування риби понад 200 років.

Рибу очищують, миють і натирають спеціями: сіллю, перцем, коріандром та часником. Після маринування запікають у розігрітій печі на соломі з житнього околоту. Солому підпалюють ‒ вона тліє, прокопчуючи рибу.

Солома для приготування має бути цілою, рівною, зібраною вручну серпом і вимолоченою ціпом, щоб не ушкодити жодної стеблини.

Риба, приготована таким чином, має ніжний смак і аромат диму. Її подають і гарячою, і холодною.

Як повідомлялося, сушені карасі в печі включено до переліку нематеріальної культурної спадщини Волині.