П’яту частину корів вирізають через селекційні та зоологічні вади — АВМ
В структурі причин вибуття корів зі середнього вітчизняного стада селекційно-зоотехнічний брак складає біля 20%. Це виведення тварин з небажаними ознаками породності, масті, екстер’єру та конституції.
Про це повідомляє прес-служба Асоціації виробників молока.
Вікові обмеження та гранична молочна продуктивність мають бути чи не головними критеріями господарчого відбору корів для успішного господарювання. Решта – вимушене ветеринарне вибракування, що не дає можливості фермерам швидко досягти високих показників виробництва. І нині ця решта складає аж 80%.
«Із череди ідуть у небуття щороку до третини корів з великим генетичним потенціалом, значна частина з яких є первістками. А первістки — це багатовартісна дворічна інвестиція в потенціал молочної ферми, — розповідає керівник департаменту ветеринарії КЦ АВМ Михайло Білокінь. — Основними причинами “ветеринарного” вибуття корів є захворювання: інфекційні, гінекологічні, метаболічні, вимені та ратиць. Одна тільки неплідність може набрати до полови причин вибуття корів. Хоча офіційна статистика господарств здебільшого говорить, що основна причина вибракування – це малопродуктивність аутсайдерів у череді».
Наявні знання, досвід, інструменти та мотивація до праці власних ветеринарних спеціалістів господарств часто є недостатніми для успішного контролю захворювань, лікування та профілактика яких є неосвоєними чи невмілими.
Додати коментар