Тваринництво

Озон розподіляється у пташнику нерівномірно

Поділитись:
Озон розподіляється у пташнику нерівномірно

Штучне озонування повітря в пташнику забезпечує зменшення його мікробного обсіменіння та вмісту шкідливих газів.

Невеликі кількості озону, що надходять в організм птиці ззовні з їжею, водою, повітрям, здатні посилювати міжклітинну взаємодію й нормалізувати їх функціонування, що в підсумку позитивно впливає на фізичний стан і резистентність організму, продуктивні показники птиці. Оскільки внаслідок озонування птиця менше хворіє, то потрібно й менше ліків для лікування.

Застосування озону, на відміну від використання хімічних препаратів для дезінфекції та дезодорації повітря, не призводить до накопичення шкідливих речовин у продукції та забруднення ними довкілля.

Проте є й негативні наслідки. Озон – дуже токсичний газ. Гранично допустима його концентрація (ГДК) у повітрі приміщень у присутності людей і птиці становить 0,1 мг/куб. м, у той час як летальна для мікроорганізмів концентрація навіть за тривалої експозиції щонайменше вдесятеро більше.

Тому про ефективну дезінфекцію говорити не доводиться. За даними Агентства з охорони довкілля США, високі рівні озону можуть викликати зниження функції легень, подразнення горла, важкі симптоми астми, кашель, біль у грудях, задишку, подразнення легеневої тканини й підвищену чутливість до інфекцій органів дихання.

Складність полягає також у рівномірному розподілу озону в об’ємі пташника: десь його концентрація може перевищувати ГДК, а десь бути недостатньою для отриманням належного ефекту. Крім цього, виникають труднощі контролю цих концентрацій.

AgroTimes

Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями