Оптимальний уміст сечовини в молоці корови ‒ 0,15-0,3 г/л

Сечовина в молоці корови ‒ показник забезпеченості мікроорганізмів рубця азотом, джерелом якого є сирий протеїн, що розщеплюється в рубці. Оптимальний уміст сечовини в молоці ‒ 0,15-0,3 г/л.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Уміст сечовини в молоці нижчий за 0,15 г/л свідчить про суттєвий дефіцит азоту в рубці, що обмежує активність його мікроорганізмів, унаслідок чого знижується споживання кормів і молочна продуктивність.
Якщо ж у молоці сечовини понад 0,3 г/л, це вказує на надлишок азоту в рубці, отже, надлишок сирого протеїну, що розщеплюється там.
Кількість сечовини в молоці відбиває показник балансу азоту в рубці (БАР), який використовують для складання раціону. Значення БАР 0-10 г відповідає вмісту сечовини в молоці на рівні 0,2-0,25 г/л.
Нагадаємо, виявлення змін у якості складу молока може допомогти в ранній діагностиці проблем зі здоров’ям корів.