Тваринництво

Україна має умови для вирощування перспективної оливкової камбали

Україна має умови для вирощування перспективної оливкової камбали

Оливкова камбала, відома у світі як японський палтус, або хіраме, ‒ один із найперспективніших видів риби для вирощування у південних регіонах України.

Про це в своїй колонці на Аgrotimes пише технолог ТОВ «Вісмар аква» Любомир Гайдамака.

«Ця морська пласка риба ‒ справжній хіт корейської аквакультури, ‒ стверджує він. ‒ Свіжа оливкова камбала в Кореї вроздріб коштує $18-25/кг, а на експорт ‒ від $10/кг у холодильному ланцюгу».

Ресторани Японії, Китаю, Сінгапуру, ОАЕ та США активно закуповують хіраме для суші, сашимі та преміальної подачі в меню високої кухні. Цей вид риби не просто смачний ‒ він асоціюється з якістю й ексклюзивністю, наголошує експерт.

На його думку, Україна повинна переосмислити свою аквакультурну політику. Ставка на преміальні види риб у високоінтенсивних системах ‒ стратегічне рішення, а не модна тенденція.

«Так, Тилігульський лиман поблизу Чорного моря має унікальні природні умови для вирощування морської риби у закритих і напіввідкритих системах, ‒ зазначає Любомир Гайдамака. ‒ Природна солоність, помірна температура, наявність землі й водних ресурсів, а також близькість до морської логістики робить цей регіон ідеальним кандидатом для запуску виробництва оливкової камбали».

Розгортання тут хоча б однієї ферми на 500 тонн на рік може принести понад $5 млн експортного виторгу, забезпечити десятки висококваліфікованих робочих місць і відчинити двері для масштабування в напрямку країн Азії та Європи, підкреслює Любомир Гайдамака. Це також дозволить перейти від сировинної моделі експорту до продуктової з високою доданою вартістю.

Як повідомлялося, в Україні запроваджено спецмеханізм щодо держпідтримки відтворення водних біоресурсів і аквакультури.