Обмежений час випасу спонукає кіз наїстися якомога швидше – досвід
Години після ранкового та вечірнього доїння кіз цілком достатньо, щоб вони могли досхочу напастися.
Про це із власного досвіду розповів Олександр Бабін, засновник однієї з перших сімейних козиних ферм в Україні «Бабині кози», пише журнал The Ukrainian Farmer.
«Обмежений час випасу спонукає кіз наїстися якомога швидше. Бо раніше я випасав по 4–6 години на день, то кози наїдалися за пів години, а потім блукали пасовищем, ліниво посмикуючи травичку. Тепер вони їдять швидко, особливо коли насувається негода – тоді не підводять голову від землі. До того ж кози навіть улітку їдять сіно й солому, щоправда, неохоче,кои адже знають, що підуть на пашу»,
– зазначає Олександр Бабін.
Пасуться кози на дикоросах, а для заготівлі сіна фермери використовують культурні угіддя, де підсівають люцерну й інші культури. Мають навіть власні напрацювання в заготівлі сіна. Наприклад, люцерну пресують вночі, коли стебло набирає вологу й не обсипається листочок.
Обов’язкова складова раціону – конц-корми з жита, ячменю й відходів сої, а також овес, який містить більше важливої для кіз клітковини. Доповнює раціон зерно, яке кози їдять з індивідуальних годівничок під час доїння. До речі, споживання зерна – надійний індикатор стану здоров’я тварини: якщо не з’їла, можливо, прихворіла.
Нагадаємо, головна проблема козівничої галузі в Україні – відсутність школи козівництва.