Невідповідний режим перероблення сої погіршує перетравлення білка тваринами

Білок зерна сої містить незамінні амінокислоти, зокрема лізину більше, ніж у інших зернових. Соя багата на калій, фосфор, сірку, залізо, містить мікроелементи: мідь, цинк, марганець, селен, пише журнал «Наше птахівництво».
Зерно сої має значні переваги в енергетичній цінності та є важливим компонентом раціонів свиней та птиці. Використовують його після термооброблення, під час якого знешкоджуються антипоживні речовини білкової природи.
Рівень термоінактивації антипоживних речовин визначають за активністю уреази та наявністю інгібіторів трипсину. Активність уреази має бути в межах 0,1-0,3 од. рН, активність інгібіторів трипсину ‒ не перевищувати 3-4 мг/г.
Більшість вітчизняних розробників рецептів комбікормів звертають увагу тільки на вміст протеїну. Але це помилка, наголошують учені ДНДКІ ветпрепаратів та кормових добавок: бо енергетична цінність олії у соєвій макусі на 65% вища, ніж поживність протеїну в ній.
Невідповідний режим перероблення сої негативно позначається на перетравлюванні білка моногастричними тваринами ‒ тобто майже всіма видами тварин і птиці, крім жуйних.
Перетравність білка характеризує його розчинність, а також активність уреази. Ці показники напряму залежать від дотримання технологічних параметрів. Висока температура оброблення соєвих бобів погіршує доступність лізину: утворюються сполуки лізину з іншими амінокислотами та розчинними вуглеводами. Така соєва макуха має низький рівень розчинності білка в 0,2% гідроксиду калію (менше за 75%) і характерний коричневий колір.