Неправильний раціон спричиняє низку хвороб у кіз

Кіз на домашній фермі «Ого-го кози-кози» годують травою та сіном. Адже від якості молока залежить і якість сиру, тож підхід до кормів має бути дуже скрупульозним, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Водночас Лариса Гурова, власниця ферми «Ого-го кози-кози», планує налагодити виробництво зерносуміші й гранульованої люцерни. Втім, вона вбачає проблему і в специфіці годівлі.
«В Україні кожен годує кіз, як заманеться. Це тягнеться від совкового минулого, коли тварин рекомендували годувати овочами, щоб вони не пропали, ‒ розповідає вона. ‒ Кетози, парези, ацедози в кіз ‒ від неправильно складеного раціону. Тільки подумайте: картопля, помідори та чорний паслін ‒ усі з родини пасльонових, мають однакові отруйні речовини, і все одно люди пхають у бідних кіз картоплю. Все через те, що не мають культури утримання тварин».
Така годівля неприродна для жуйних ‒ кіз, корів, наголошує Лариса Гурова. Їх не можна годувати так, як тварин із однокамерним шлунком. Цим тваринам природою закладено харчуватися травою, хіба що іноді з’їсти колосок, узимку ‒ сіном.
«Однак промислове утримання вимагає від тварини великої продуктивності, ‒ підкреслює вона. ‒ Для цього потрібен інший раціон ‒ із великою кількістю енергії: зерносуміші, кормові добавки. Сіно такого не дасть. Але я проти кормових добавок. Тому своїх кіз годую тільки травою та сіном».
Із таким раціоном її кози у середньому дають 3-4 л молока. Максимальний надій ‒ 1456 кг за дворазового доїння, тобто понад 7 л на піку, у середньому майже 4,75 л на добу.