Тваринництво

Названо норматив мікробної чистоти доїльного устаткування для отримання чистого молока

Названо норматив мікробної чистоти доїльного устаткування для отримання чистого молока

Для того, аби доставити молоко-сировину на переробне підприємство із загальним бактеріальним обсіменінням у межах 100 тис. КУО/куб. см (екстра-ґатунок), необхідно, щоб у свіжонадоєному молоці кількість бактерій не перевищувала 20-25 тис. КУО/куб. см.

Це встановили експериментальні дослідження Тернопільської дослідної станції Інституту ветеринарної медицини НААН.

Отримати таке молоко можливо тільки за умови такого рівня чистоти всього обладнання й інвентарю, що безпосередньо контактує з молоком, за якого змиті з нього мікроорганізми суттєво не впливають на рівень мікробного обсіменіння молока.

Отже, норматив мікробної чистоти доїльного устаткування є універсальним, одним для всіх його деталей: для доїльного устаткування вміст бактерій в 1 куб. см змиву має становити до 500 КУО (50 КУО на 1 кв. см площі).

Тільки за умови дотримання такого нормативу збиране свіжонадоєне молоко матиме кількість мікроорганізмів до 25 тис. КУО/куб. см.

Довідка

Згідно з ДСТУ 3662-2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови», загальне бактеріальне обсіменіння молока ґатунку екстра за передання на переробку має становити не більше як 100 тис. КУО/куб. см, кількість соматичних клітин – не більше за 400 тис./куб. см.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!