Науковець назвав чинники збільшення обсягів надходження сирого молока на переробку

У І півріччі 2025 року значно збільшились обсяги надходження молокосировини від замовників: якщо попередні роки їх частка не перевищувала 1,5% в загальних обсягах надходжень, то 2025 року вона збільшилась до понад 7% (до 0,13 млн тонн). Надходження молока від підприємств збільшились на понад 6% проти І півріччя 2024 року та на 19,4% – проти І півріччя 2023 року.
Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Леонід Тулуш, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки».
Натомість і далі стрімко скорочуються обсяги закупівель молока в господарств населення – з 0,17 млн тонн у І півріч чі 2023 року до менш як 0,1 млн тонн у І півріччі 2025-го (у 1,8 раза). Як наслідок, стрімко зменшилась частка господарств населення в загальних обсягах постачання молока на промислову переробку – очікується, що 2025 року вона не перевищить 8%.
«Збільшення офіційних обсягів надходження сирого молока на промислову переробку у 2024-2025 рр. зумовлено збільшенням обсягів його виробництва високотоварними молочними фермами (насамперед через підвищення продуктивності корів унаслідок удосконалення технологій їх утримання), а також збільшенням кількості операторів ринку молокопереробки, які подають відповідну звітність органам держстатистики»,
– зазначає Леонід Тулуш.
За його словами, є підстави сподіватись, що обсяги надходження молока на промпереробку й надалі збільшуватимуться й 2026 року наблизяться до показника 4 млн тонн.
Нагадаємо, цього року за 8 місяців на перероблення надійшло 2,17 млн тонн молока. Як ми повідомляли, жирність молока, що надійшло на перероблення від промислових ферм, сягає 3,8%.