Тваринництво

«Насташка» варіює раціони свиней, виходячи з наявної сировини

Раціони свиней в АПК «Насташка» змінюються дуже часто: залежно від наявності сировинних компонентів і цін на них: ячменю, пшениці, кукурудзи. Навіть наявність певного гібрида має значення.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів заступник директора з виробництва – головний технолог підприємства Валерій Пономаренко.

«Наприклад, твердість зерна кукурудзи кременистого чи зубоподібного типу різна, отже, воно по-різному перемелюється, – зауважив він. – Зубоподібна більше розмелюється в пильну фракцію з малими часточками, а для свиней данської генетики це – проблема, бо в них тонка стінка шлунку. Помел має бути правильної фракції, щоб не спровокувати виразку шлунку».

Господарство має власну сировинну базу, але рослинництво не завжди заточене на тваринництво, наголосив Валерій Пономаренко: у колег – своя економіка, вони реалізують зерно, коли це вигідно.

«Та й усього потенціалу нашого земельного банку бракує для потреб тваринництва, тому ми докуповуємо сировину. Але в 2023 році, наприклад, посіяли жито – так здешевлюємо годівлю, – зазначив він. – Ми й сорго свиней годували: за своїми показниками воно подібне до кукурудзи, але бувають проблеми з помелом – дрібні зернята можуть пролітати крізь сито».

Свині данської генетики полюбляють високий рівень клітковини, яка покращує травлення, зауважив Валерій Пономаренко. Тому їм у раціон додають висівки, соняшниковий шрот, соєве лушпиння, гранулу люцерни тощо.

Як повідомлялося, гібридне жито здешевлює раціони свиней.