На що звертають увагу при оцінюванні зовнішнього вигляду інкубаційного яйця
Попереднє оцінювання якості інкубаційних яєць здійснюють за їх зовнішнім виглядом, при просвічуванні на овоскопі та шляхом розтину вибіркової проби. Кожна із зовнішніх характеристик яєць сама по собі мало й непрямо пов’язана з виводимістю. Лише аналіз кількох ознак у комплексі дозволяє ймовірніше оцінити біологічну повноцінність яєць.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Оцінюючи яйця за зовнішнім виглядом, звертають увагу на його масу, форму та якість шкаралупи. В партії від одного стада краща виводимість буває в яєць середньої ваги. Вага може бути різною для яєць від різних стад: на неї впливає вік несучок, порода та підбір стада за цією ознакою. Вивід молодняку з яєць із меншою чи більшою за середню масою буде дещо нижчим.
Форма яйця дуже мінлива. Чим краще підібране племінне стадо та ліпші умови його утримання, тим одноріднішими будуть яйця. Повноцінне інкубаційне яйце має правильну форму: в ньому ясно розрізняються тупий і гострий кінці, лінія шкаралупи полога. Незначні відхилення в формі яєць не мають суттєвого впливу на виводимість. Натомість вивід відчутно знижується з круглих, дуже довгих і яєць потворної форми; з яєць із «поясами».
Форма яйця характеризується індексом форми, який визначають шляхом вимірювання на індексомірі чи обчислюють методом ділення найбільшого поперечного діаметра яйця на поздовжній.
Інкубаційні яйця повинні мати чисту, однорідну, гладку шкаралупу. Її колір не має вирішального значення, але він має бути рівномірним і характерним для певної породи птиці. Великим недоліком є шорсткість шкаралупи.
Про якість шкаралупи можна судити й за щільністю яєць. Для цього занурюють яйце в сольові розчини різної концентрації та спостерігають. Щільність розчину, в якому яйце перебуває в підвішеному стані, не опускається на дно і не спливає, відповідає щільності яйця. Щільність інкубаційних яєць повинна бути 1,070 і вище. Чим вища щільність яєць, тим якісніша шкаралупа.
Нагадаємо, на початку інкубації швидкість руху повітря не повинна бути високою.