На німецькій фермі корови отримують бальзам для рубця

На фермі Tönsfeuerborn GbR, яка на осінь 2024 року була найпродуктивнішою в Німеччині, щодня отримують від кожної з 865 корів у середньому по 47 л молока за високих інших показників.
Про це на Всеукраїнському практичному форумі «Молочна ферма: здорове поголів’я ‒ важливість відтворення» розповів засновник компанії «Чуб Агроконцепт» Олег Чуб.
«Середня вага їхніх дійних корів ‒ 765 кг. На прикладі цього підприємства видно, що велика корова ‒ це й висока продуктивність», ‒ зауважив він.
Для її досягнення важливі й умови утримання, й годівля, і професійний менеджмент.
На Tönsfeuerborn GbR за 305 днів лактації корів загальний надій становить 14,5 тис. л при тому, що тварини споживають лише 10 кг основного корму на день.
«Це не кормосуміш, це ‒ бальзам для рубця, ‒ наголосив Олег Чуб. ‒ Дуже мало концентрованих кормів, багато перетравної клітковини».
Середнє споживання корму дійними коровами на цій фермі ‒ близько 27 кг сухої речовини, конверсія корму ‒ 1:1,7.
«На більшості наших ферм корови споживають лише 21-22 кг», ‒ нагадав він.
Тривалість господарського використання корів на Tönsfeuerborn GbR ‒ 4-4,5 лактації.
Важлива правильна заготівля кормів, зокрема силосу.
«Щільно утрамбувавши (250-280 кг сухої речовини в кубометрі), приміром, 40 м траншеї, німецькі фермери 20 м маси відразу закривають плівкою в два шари, сіткою й мішками у два ряди в шаховому порядку, ‒ розповів Олег Чуб. ‒ Головне ‒ зберегти вуглекислий газ, бо він ‒ найперший і найбільш недооцінений консервант. Таким чином запобігають утворенню верхнього прілого шару, який дуже шкодить коровам».
Ще одна особливість німецької ферми ‒ корови лежать і жують жуйку на кілька годин довше, ніж українські. Тут дуже важлива якість підстилки. Ба більше, так корови мають менше проблем зі здоров’ям ратиць.
«На топових німецьких фермах у транзитний період корів зазвичай утримують на солом’яній підстилці чи в боксах на сепарованому гної, солом’яному матраці, інколи на піску», ‒ уточнив Олег Чуб.