Має з’явитися поняття «зріла свинина», ‒ думка
Якщо ринок орієнтується на великі підприємства, які вирощують свиней 105 кг, втрачаються смакові якості свинини. Відповідно втрачається і покупець.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів Ігор Вощенко, співзасновник ТОВ «Рябушківський бекон», голова громадської спілки «Асоціація тваринників та птахівників Сумщини».
«Нині великотоварні свинопідприємства вирощують свиней забійною вагою 105-110 кг, деякі ‒ 120 кг. Проте смачна свинина ‒ це тварини 120+ кг, ‒ пояснив він. ‒ Бо завдяки генетиці свині ростуть швидко, досягаючи 105 кг у п’ятимісячному віці, але фізіологічно це м’ясо ‒ незріле, тому несмачне. Його смак не пов’язаний із особливостями годівлі чи додаванням стимуляторів у корм. Просто воно не осалилося ‒ це відбувається після досягнення твариною ваги 105-110 кг, тоді жир надає свинині специфічного смаку».
Для свиней вагою понад 140 кг, м’ясо яких люблять українці, має бути інша система забою, обробки свинини, осмалювання туші тощо, переконаний Ігор Вощенко.
«Для цього мають з’явитися бойні з відповідним регламентом забою, а реалізувати м’ясо бажано в магазинах, де люди зможуть купити його навіть увечері, коли йдуть із роботи, ‒ ринки у цей час не працюють, ‒ вважає він. ‒ До якості свинини ми можемо прийти тільки через гаманець споживача. Має з’явитися поняття «великовагова свинина», тобто зріла. Вона повинна маркуватися й мати відповідну ціну».
Як повідомлялося, ціни на живець свиней демонструють сталість.