Лізофосфоліпіди підвищують засвоюваність поживних речовин свинями

Лізофосфоліпіди збільшують засвоюваність поживних речовин свинями завдяки двом властивостям, пише журнал The Ukrainian Farmer.
1. Як емульгатори вони утримують ліпіди в емульсії у вигляді менших міцел. Менші ліпідні міцели збільшують площу поверхні для панкреатичних ліпаз, таким чином підвищуючи перетравлення жирних кислот.
2. Лізофосфоліпіди посилюють експресію специфічних генів у кишковому епітелії, які беруть участь у всмоктуванні поживних речовин.
Результатами дослідження Brautigan et al. показали, що експресія різних генів у тонкій кишці регулюється, в результаті чого ворсинки стають довшими і в них зростає вміст колагену, отже збільшується площа поверхні кишкового епітелію для поглинання поживних речовин.
Специфічні фосфоліпіди в лізофосфоліпідах є найбільш гідрофільними, оскільки мають лише один залишок жирної кислоти на молекулу. Потенційно це може бути емульгатором для поліпшення використання харчових жирів, а також підвищити засвоюваність поживних речовин і продуктивність свиноматок.