Тваринництво

Кутикула інкубаційного яйця ‒ суттєвий бар’єр для газообміну

Газопроникність шкаралупи курячих яєць перебуває в межах (6,6×10-6) – (16×10-6) м³/м²с, вологопроникність ‒ (0,7×10-7) – (1,7×10-7) кг/м²с, пише журнал «Наше птахівництво».

Ці показники можуть змінюватися залежно від ділянки яйця, породи, напряму продуктивності й віку птиці. Так, проникність шкаралупи зазвичай нижча на гострому кінці яйця, ніж на тупому. Також вона вища в яєць птиці яєчного напряму продуктивності, як порівняти з яйцями м’ясної птиці. З віком курей газо- й вологопроникність шкаралупи знижуються.

Видалення кутикули яйця значно підвищує проникність шкаралупи: газопроникність зростає до (31×10-6) – (56×10-6) м³/м²с, а вологопроникність ‒ до (3×10-7) – (6×10-7) кг/м²с. Тобто кутикула яйця ‒ суттєвий бар’єр для газообміну, це важливо зауважувати під час інкубації яєць.