Крохмаль у раціон корів додають дозовано

Крохмаль за важливістю для корів серед вуглеводів іде після клітковини та цукру. Його поділяють за швидкістю доступності в рубці на рубцевий і кишковий. Головне ‒ не допускати надлишків крохмалю, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Так, надлишки рубцевого крохмалю створюють забагато молочної кислоти, що пригнічує життєдіяльність мікрофлори, здатної травити клітковину, та погіршує стан копит через хронічний ацидоз.
За надлишку кишкового крохмалю у поєднанні з ацидозом активізуються клостридії, які уражують тварин нагноєнням зв’язок і м’язів, що дуже важко лікуються, і зазвичай після тривалого лікування призводять до вибуття корів.
Крохмаль ‒ не основне джерело енергії, бо в процесі ферментації у рубці утворюється молочна кислота, що знижує pH рубця та пригнічує целюлозолітичну мікрофлору.
Рекомендовані рівні загального крохмалю в нормативах NASEM 2021 року навіть пішли на зменшення і здоровіше балансування пофракційно: рубцевий для запобігання ацидозу, кишковий для запобігання синдрому дірявого кишківника та синдрому раптової смерті.
Головним інструментом керування є оптимальне додавання крохмалю у раціон корів. Частковим інструментом допомоги худобі є дріжджові метаболіти й буферні продукти для стабілізації pH рубця.
Раніше ми писали, чому корови не хворіють на цукровий діабет.