Кожен другий літр молока в Україні відповідає гігієнічним критеріям ЄС

Програма контролю сирого молока на сьогодні діє в у всіх підконтрольних Україні територіях, охоплює понад 1000 операторів ринку (господарств з виробництва молока та пунктів заготівлі молока), 54 уповноважені лабораторії, пів тисячі делегатів відбору зразків та понад 200 інспекторів.
Про це повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби України.
Програми контролю сирого молока (далі – ПКСМ), що спрямована на перевірку відповідності молока, яке надходить від виробників на переробку, встановленим законодавством показникам якості та безпечності є одним із ключових результатів допомоги Швейцарії Україні. ПКСМ є ключовим елементом системи безпечності харчових продуктів, адже якість сирого молока безпосередньо впливає на якість готової молочної продукції — сиру, масла, йогурту тощо. Вона розпочиналася як пілотний проєкт із 15 операторами ринку-виробниками молока, 4-ма лабораторіями та 4-ма територіальними органами Держпродспоживслужби в 4 областях.
«Результати спільної швейцарсько-української співпраці є вражаючими. Якщо у 2015 році лише 7% українського молока, що надходило на переробку, відповідало класу «Екстра», то нині цей показник сягнув 55%. Кожен другий літр молока в країні відповідає гігієнічним критеріям ЄС, що свідчить про глибокі структурні зміни у секторі», – зазначив Марко Кройхі, менеджер програм, координатор органічного напряму, відділ просування торгівлі, Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань (SECO, Швейцарія).
Нагадаємо, промислові ферми за 3 квартали збільшили виробництво молока на 9,1%.