Концентрат сирої клітковини зменшує падіж птиці через канібалізм

Падіж птиці від канібалізму може сягати до 20% стада залежно від породи, системи утримання та управління.
Крім управління, генетики, освітлення-раціон також є чинником у частості проявів канібалізму. Низький рівень білка, дефіцит незамінних амінокислот розглядаються як аліментарні чинники частоти проявів.
Водночас усе більше дослідів вказують на важливість забезпечення відповідного рівня нерозчинної клітковини в раціоні. Так, у досліді, проведеному Університетом Нової Англії (Австралія), було продемонстровано, що додавання лігноцелюлози як джерела клітковини допомогло зменшити частоту проявів канібалізму та спричиненого ним падежу.
Під час досліду падіж птиці в групі контролю (давали 2,9% пшеничних висівок) від канібалізму сягав 29%.
Додавання концентрату сирої клітковини для збільшення рівня клітковини зменшило падіж до 14%.
Сьогодні не встановлено, чому неперетравна клітковина позитивно впливала на частоту проявів канібалізму в курей-несучок. Установлено, що пір’я має такий самий вплив на кишковий тракт птиці, що й неперетравна клітковина – пришвидшення транзиту травних мас у кишківнику. Логічним висновком є тільки те, що птиця споживає пір’я через брак неперетравної клітковини.
Як повідомлялося, про причини канібалізму у птиці свідчать місця розкльову на її тілі.
Додати коментар