Тваринництво

Клітковина в раціонах птиці покращує перетравлювання корму

Клітковина в раціонах птиці покращує перетравлювання корму

Вміст деякої кількості клітковини в раціоні птиці сприяє збільшенню розмірів і довжини органів травлення.

Нерозчинна клітковина допомагає розвивати мускульний шлунок, сприяє збільшенню його розмірів і підвищенню ефективності функціонування. Корм у такому шлунку утримується довше, знижується його рН і загальне патогенне навантаження на систему травлення.

Так, птиця, яку утримують у кліткових батареях, зазвичай має менший шлунок, ніж та, яку утримують на підстилці, через те, що вона не споживає клітковину в складі підстилки.

Додавання нерозчинної клітковини в раціони бройлерів збільшує реверс перетравлюваної маси між шлунком і дванадцятипалою кишкою. Це подовжує дію на неї як механічних, так і хімічних чинників травлення.

Бройлери, вирощені на раціоні, що містив 10% вівса, мали кращі забійні характеристики завдяки розвиненішому шлунку й кращому перетравлюванню корму.

Клітковина погано засвоюється птицею й практично не збільшує кількість поживних речовин та енергію корму, проте її наявність у певних кількостях у раціонах відіграє позитивну роль. По суті харчові волокна виконують в організмі птиці функцію пребіотиків.

Більшість пребіотиків являють собою саме кормові волокна – такі, як олігосахариди. Вони збільшують кількість келихоподібних клітин у тонкому кишківнику й підвищують ефективність корму.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!